Sonoma Rye

Sonoma County Distilling Company ligger, meget passende, i Sonoma County i Californien. Det er en af USA’s mange nye “craft” destillerier og det åbnede i 2010. Deres vigtigste produkt er den Sonoma Rye som jeg anmelder i dag, men de laver også en hvede whiskey og en traditionel bourbon. Sonoma Rye er lavet 100% på lokalt dyrket rug og det meste af det er umaltet rug med en smule maltet rug tilsat. Det hele laves i hånden på destilleriet inklusiv maltning og tapning. Der destilleres på to alembic stills, som begge er opvarmet med ild nedefra. Whiskeyen lagrer på nye små fade af amerikansk eg og bliver efterfølgende afsluttet på brugte fade. Den bliver tappet i batches og det er batch 3, som er i glasset i dag. Flasken fortæller desværre ikke, hvornår den er destilleret, men jeg tror ikke vi skal forvente at den er meget mere end to år gammel.

Mere information og flere indlæg om Sonoma County.

Sonoma RyeSonoma Rye
Tappet: 11. juli 2014
Alder: NAS
Alkohol: 48%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det første jeg fornemmer er pebermynte og masser af det. Vanilje, lidt hvid chokolade og lidt kanel. Den har de der krydrede noter, som kun en rye kan levere, hvilket inkluderer dild og nogle sure gærede frugter. Der er også lidt tobak derinde. Med lidt vand kommer der meget mere chokolade og også lidt karamel.

Smagen: Den er meget krydret med masser af kanel og peber. Der er lidt vanilje og de der lidt sure noter er også til stede. Lidt rå i det og det skyldes uden tvivl den forholdsvis unge alder. Den er meget bedre med en teskefuld vand eller to. Den er stadig krydret, men det skarpe i den forsvinder og den bliver faktisk en ren fornøjelse at drikke. Der er ikke den store kompleksitet her, men det er vel forventeligt.

Eftersmagen: Lang efter når man tager alderen i betragtning. Karamel, stjerneanis og så smager den for første gang lidt kornet.

Karakter: 81/100 (skala)

Sonoma County Rye er noget af det bedste unge rye whiskey, jeg har smagt. Det er langt fra den bedste rye, jeg nogensinde har smagt, for rye har generelt rigtig godt af at lagre længe og det har den her af gode grunde ikke haft mulighed for, men man kan næsten smage den kærlighed, som er lagt i produktet. Sonoma County er et lille en-mands projekt og håndværket skinner tydeligt igennem. Hvis man har lyst til at prøve kræfter med en ung rye, så er det her et godt bud, men man skal lige gøre sig klart at fornøjelsen ikke er billig. Hvis man shopper rundt i Europa, så kan den skaffes til cirka 600 kroner, hvilket er mange penge for så ung en whisky. Prisen taget i betragtning er den svær at anbefale til andre end de mest eventyrlystne entusiaster og skulle man begive sig ud på eventyr, så vil jeg anbefale at man husker lidt vand. Den bliver meget bedre af det.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *