Tamdhu 10 YO

Det er vist ved at være på sin plads med endnu en anmeldelse af en whisky, hvor sherryfadene er i højsædet og det bliver en dejlig Speysider fra det relativt ukendte destilleri Tamdhu, der er midt i en renæssance efter at det er blevet opkøbt. Den flaske vi skal smage i dag er den første officielle aftapning fra de nye ejere og den kom på markedet i 2013. Det er en 10 års whisky, der udelukkende har lagret på sherryfade og her er der tale om både first-fill og refill fade.

Mere information og flere indlæg om Tamdhu.

Tamdhu 10 YOTamdhu 10 YO
Alder: 10 år
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Nej

Næsen: Lettere parfumeret og frugtig næse. Henkogte æbler og appelsinskal. Lidt vanilje og kanel. Rigeligt sherry i næsen som primært kommer fra Oloroso fade. Rosiner, mørk chokolade, karamel og bær. En enkelt dråbe vand fjerner det meste af det parfumerede og åbner op for sødmen. Ret meget fad i næsen til trods for den unge alder. Måske der gemmer sig nogle ældre fade inde bagved.

Smagen: Masser af sødme i starten. Rosiner, karamel og kandiserede appelsinskaller. Meget olieret og dækker tungen godt. Efterfølgende bliver den krydret med kanel og peber inden den bliver bitter som mørk chokolade og der kommer en ret kraftig fad effekt og masser af tanniner som tørrer munden ud. Er faktisk ret imponeret.

Eftersmagen: Lang og varm eftersmag. Godt med tørrede frugter og vanilje. Masser af fad og din gane er tør og varm i et godt stykke tid efter at du har slugt disse dejlige dråber.

Karakter: 85/100 (skala)

Lad mig starte med det indlysende først. Tamdhu har lavet en fremragende 10 års whisky, som ville være voldsomt meget bedre, hvis den var på 46% og ikke var koldfiltreret. Det er dog ikke nogen decideret sherrybombe, selvom den bejler godt til at være det. Den spiller langt over den alder, som står på flasken og det kan faktisk godt gøre mig lidt bekymret. Jeg er nemlig nervøs for at Tamdhu, for at etablere sig på markedet, har hældt ret meget whisky i, som er væsentlig ældre end 10 år og lige så snart at de har etableret sig på markedet, så falder kvaliteten af denne aftapning og så skal vi op i ældre årgange og dermed højere pris for at opnå samme kvalitet. Det kan også være at jeg bare er den fødte pessimist.

Uanset hvad så synes jeg at vi skal nyde disse fantastiske dråber når de nu er på markedet og jeg er ikke bange for at give denne flaske mine varmeste anbefalinger. Jeg har lidt svært ved at opspore flasken herhjemme, men den findes lige over grænsen til 300 kroner og det er virkelig et godt køb til pengene. Det bliver spændende at følge Tamdhu i fremtiden og jeg glæder mig til at smage nogle ældre udgaver om et par år.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.