Teeling Poitín

Det er ved at være tid til at afslutte vores tur rundt om Teeling, men det skal så til gengæld også gøres med noget ganske specielt. Denne “whiskey” er nemlig slet ikke en whiskey. Det er vel nærmere at betragte som “new make”, selvom det teknisk set ikke er det. Teeling Poitín er nemlig en blanding af spiritus destilleret af 20% maltet byg fra pot stills og så 80% spiritus destilleret af majs på en kolonne. Den er tappet ved 61,5% og det er vel næppe en tilfældighed at det irske ord for tømmermænd er póit. Tusind tak til Juul’s for samples.

Mere information og flere indlæg om Teeling.

Teeling PoitinTeeling Poitín
Alkohol: 61,5%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej (helt sikkert nej!)

Næsen: Nærmest kvalmende sød og så alligevel ikke. Det er lidt ligesom at gå en tur på bondegården på en våd efterårsdag med hunden ved sin side. Kornet er vådt, hunden er våd, staldene damper og mor bager rugbrød i køkkenet. Hvis du nogen sinde har smagt new make på et destilleri, så ved du hvad jeg mener. Masser af maltsødme og nogle meget undermodne æbler. Lidt bær. Jeg kunne sidde med næsen i den her i timevis, bare for at fornemme, hvor meget sådan noget egetræ egentlig går ved spiritus.

Smagen: Alkoholprocenten og den manglede lagring fornægter sig ikke. Det skal dog ikke forstås sådan at det er udrikkeligt. Tværtimod. Der er væsentlig mere charme og karakter her end i selv den bedste brændevin. Igen masser af maltsødme og lidt bær. Appelsin. Hvis den får et ordentlig skud vand, så kommer der en skøn lakridssmag og nogle nødder. Virkelig cremet og lækker.

Eftersmagen: Lang eftersmag, som smager af friskbagt rugbrød og lakrids.

Karakter: ??/100 (skala)

Da dette er en whisk(e)yblog vælger jeg ikke at give den her nogen karakter. For det første fordi, jeg har svært ved at holde den op mod noget og for det andet fordi, det naturligvis ikke er whiskey. Men… Hvad er det så? Jeg har grublet over, hvordan at jeg skulle forsvare min holdning til denne her, for jeg synes faktisk at den er vildt fascinerende. På den ene side, så kunne den måske erstatte brændevinen til julefrokosten, men det kan selvfølgelig være at moster Karen bliver sur over ikke at få “rigtig” brændevin, så det går nok ikke. Tror forresten heller ikke at den passer til sild. Jo mere jeg tænker over det, jo mere tror jeg faktisk at den er til os rigtige nørder. Os, som synes at det er vildt fascinerende at sidde i en time og dufte til noget, som i bund og grund er new make og som så bagefter snupper en anden Teeling whiskey for at sammenligne. Os, som ville elske at tage den frem til en hyggeaften med andre nørder og bare sidde og sammenligne den med noget andet new make, som man smagte under et besøg på et destilleri for flere år siden. En flaske koster omkring 250 for en halv liter og det er peanuts, når man tænker på alt det sjov man kan få ud af den, hvis man er rigtig nørd. Tak til Teeling for at frigive denne meget spændende, meget interessante og vildt sjove flaske.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *