The Big Smoke 46%

Duncan Taylor har en del blends i sortimentet og også nogle blended malt som for eksempel The Big Smoke. Der findes to udgaver af The Big Smoke og den ene er den på 46% som jeg anmelder i dag, mens den anden er på 60%. Duncan Taylor beskriver den som en Islay Blended Malt og det vil sige at den kun indeholder malt whisky fra Islay. Den konkurrerer dermed direkte med flasker som Big Peat, Peat Monster, Port Askaig med flere. Vi ved ikke præcist hvilke malt whiskyer den indeholder, men vi ved at den er forholdsvis ung, at den har ligget på tidligere bourbonfade og at det er røgen, som er omdrejningspunktet. Tusind tak til importøren CRT Spirits for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Duncan Taylor.

The Big Smoke 46%The Big Smoke 46%
Alder: NAS
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Masser af røg, som er meget medicinsk i starten. Den kommer dog lidt bålsted og trækul med tiden. Tørt korn, tørt gran og grankogler. Bitre æbler, måske paradisæbler. Syltet citron og revet citronskal. Der er noget tjære og en snert af salt. Lidt røget kød. Ganske lidt vanilje. Med lidt vand forsvinder frugterne og der er mere bålsted, røget kød og salt over næsen.

Smagen: Søde bagte æbler og en sød smag af malt sammen lidt vanilje. Så kommer der salt, jod og en røg som er fyldt med aske og trækul. Den er dejlig fyldig og olieret. Mundvandet begynder at løbe lidt og der kommer noget peber, som dog bliver afløst af mørk chokolade og kaffe, der afgiver en dejlig bitterhed. Vand gør paletten mere sød og chokoladen til sidst bliver meget mere udtalt.

Eftersmagen: Lang og ret tør eftersmag. Røget med aske og tør tobak. Lidt mere af den mørke chokolade og lidt peber. Eftersmagen bliver endnu mere tør med lidt vand og peberet forsvinder.

Karakter: 85/100 (skala)

Den direkte konkurrent til The Big Smoke må siges at være Big Peat og her synes jeg at The Big Smoke lige sniger sig foran. Det skyldes ikke mindst at den ikke har den der kunstige sødme, der irriterede mig lidt i Big Peat. Næsen er dejlig og røgen er lidt sød/sur på en måde, som jeg synes er ganske rar. Det er dog i smagen at den klarer sig bedst og den har nogle fine kontraster gennem hele paletten uden at den på nogen måde mister balancen. Røgen er meget påtrængende og jeg er sikker på at ethvert peathead vil være glad for The Big Smoke. Jeg bliver nok nødt til at smage den på 60% ved lejlighed for at se, hvor meget mere den byder på. Hvis lillebroderen kan bruges som pejlemærke, så er jeg sikker på at den er en lækker oplevelse. En flaske koster omkring 500 kroner, så også der ligger den meget på linje med sine konkurrenter.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.