Tobermory 10 YO

Dagens anmeldelse kommer direkte fra det eneste destilleri på The Isle of Mull, som er Tobermory. Der bliver lavet to forskellige typer malt whisky på Tobermory, hvor den ene er peated og kaldes for Ledaig, mens den anden, som er i glasset i dag, er unpeated og bærer destilleriets navn. I bunden af deres core range finder man denne 10 års udgave, som modtog et facelift i 2011. Ligesom de andre destillerier i Burn Stewarts portefølje (Bunnahabhain og Deanston) blev alkoholprocenten hævet til 46,3% og man stoppede med at farve og koldfiltrere produkterne. Den har udelukkende lagret på tidligere bourbonfade og lagringen foregår ikke på Tobermory, men derimod på Deanston, da alle Tobermorys warehouses blev solgt fra i 80’erne og konverteret til lejligheder.

Mere information og flere indlæg om Tobermory.

Tobermory 10 YOTobermory 10 YO
Alder: 10 år
Alkohol: 46,3%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det første indtryk er at det er en frisk og forholdsvis ung whisky. Jeg kan lugte salt, tørt græs, lyng og masser af malt. Lidt citron, lidt bagte æbler og nogle ganske svage tropefrugter som banan og mango. Lidt peber og der er et hint af peat, men det er nok rester fra produktionen af Ledaig og der er ikke ret meget af den. Noter af honning og karamel når den har stået længe nok. Minder mig lidt om Jura.

Smagen: Saltede karameller, som udvikler sig til saltlakrids. Flere bagte æbler med vanilje. Kan minde lidt om æbletærte eller æblemarmelade. Mere af den der græs og malt. Den er ret olieret og cremet, men den har også en tørhed over sig. Lidt honning midt i paletten og noget peber. Sidst i paletten kommer der lidt chokolade.

Eftersmagen: Lang eftersmag, som er mere frugtig end paletten antyder. Chokolade, mere malt og mere salt. Igen lidt tør i det.

Karakter: 86/100 (skala)

Jeg er lidt vild med denne tørre og maltede stil, som er så karakteristisk for mange af de her kystnære destillerier. Her skal det lige indskydes at der ikke er nogen warehouses på Tobermory og at det hele lagres på Deanston. Jeg skrev at den mindede mig lidt om Jura og det mener jeg stadig at den gør, selvom den måske er en anelse mere frisk og levende i det. Det virker som om at der er brugt rigtig mange refill bourbonfade her, hvilket bevirker at der er masser af destillerikarakter tilbage og det giver den her gennemgående maltede karakter, der er rigtig lækker. En flaske koster omkring 350 kroner, hvis man shopper lidt rundt herhjemme og den sætter kryds i alle de rigtige kasser hos mig. Den er ikke koldfiltreret, den er ikke farvet, den er tappet ved 46,3% og der er en alder på flasken. At den så tilmed smager godt gør jo bare anbefalingen endnu større.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *