Tomatin 12 YO

Dagens whisky er 12 års aftapningen fra Tomatin og den oprindelige version blev introduceret til markedet i 2004 i forbindelse med at Tomatin omlagde produktionen, så de fremadrettet også ville fokusere på egne single malt aftapninger. Den gamle udgave blev ikke afsluttet på sherryfade, men det bliver den nye fra 2010 som vi skal smage i dag. Efter at have lagret i lige under 12 år på en kombination af amerikanske og europæiske fade bliver den overført til Oloroso sherryfade af europæisk eg, hvor den bliver afsluttet i omkring 6 til 9 måneder.

Mere information og flere indlæg om Tomatin.

Tomatin 12 YOTomatin 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Først friske æbler, kanel og lidt korn. Derefter et forsigtigt skud sherrynoter med rosiner og frugtige bær. Efterhånden også lidt maltet i det og med mere frugt. Lidt pære måske. Ret parfumeret og afslutningen på Oloroso fade har bestemt ikke overdøvet den oprindelige karakter. Sherryfadene kommer dog mere i forgrunden efterhånden som den åbner sig.

Smagen: Meget forskellig fra næsen. Der er ingen friske frugter her, men derimod noget mere indflydelse fra sherryfadene. Sød og krydret ankomst. Tørrede bær, nougat, nødder og malt. Dejlig fylde i munden.

Eftersmagen: Kort, men ret sød mens den er der. Flere bær og lidt flere nødder. Jeg synes klart at den mangler lidt her.

Karakter: 82/100 (skala)

Denne 12 års Tomatin passer ret godt til mine smagsløg. Den har en spændende næse og en smag, hvor sherryfadene træder lidt mere i karakter end næsen først antyder. Når man tager alderen i betragtning, så synes jeg på ingen måde at den mangler kompleksitet og den er meget let drikkelig. Det er en rigtig hverdagsdram og prisen er også derefter. Den koster 300 kroner for en flaske og er, i mine øjne, en meget bedre dram end så mange andre standard aftapninger i denne prisklasse. Jeg kunne godt have ønsket mig en lidt længere eftersmag og en lidt bedre sammenhæng mellem næse og smag, men du kan trygt købe en flaske. Jeg er næsten sikker på at du ikke bliver skuffet.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *