Tomatin Decades

I 2011 frigav Tomatin denne Decades aftapning for at fejre deres Master Distiller Douglas Campbell, som på det tidspunkt havde været 50 år på destilleriet. Aftapningen indeholder fade fra alle de årtier, hvor han har været ansat. Fadene gav tilsammen 9.000 flasker og fordeler sig som følger:

  • 17. maj 1967: Refill Sherry Hogshead
  • 7. december 1976: Oloroso Sherry Butts
  • 21. juni 1984: Refill Sherry Hogsheads
  • 24. september 1990: First-Fill Bourbon Barrels
  • 7. december 2005: First-Fill Bourbon Barrels

Mere information og flere indlæg om Tomatin.

Tomatin DecadesTomatin Decades
Alder: NAS
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det første, som rammer næsen er stegt banan. Kogte æbler og pærer. Karamel, vanilje og kanel. Rosiner, kirsebær, savsmuld og lidt tobak. Det unge og det gamle spiller godt sammen og der er rigtig mange lag. En dram man kan bruge lang tid på, men til sidst er det dog de unge fade, der vinder og min formodning er at der nok er forholdsvis mange af de unge fade i blandingen.

Smagen: Dejlig ankomst med ananasjuice og æbler. Mere karamel og noget chokolade. Kanel. Flere tropiske frugter. Her er det ganske tydeligt at der er en klar overvægt af den unge whisky. Den er både frisk og cremet. Slet ikke dårlig, men det er ikke det man forventer når næsen lover så meget.

Eftersmagen: Lang eftersmag med kanel og flere tropiske frugter. Noget mere fad i eftersmagen.

Karakter: 83/100 (skala)

Der er slet ingen tvivl om, at det her er udmærket whisky, selvom om det på ingen måde er den whisky som jeg forventede. Næsen er intet mindre end fantastisk, men når man så kommer til smagen, så bliver jeg en lille smule skuffet. Der er slet ikke den samme kompleksitet i smagen, som der er i næsen og mængden af gamle fade i denne aftapning er nok ikke ret høj. Jeg tror ikke at fadene fra 60’erne, 70’erne og 80’erne udgør meget mere end 10% og det synes jeg faktisk er lidt skuffende. Der er lidt for meget markedsføring her og så længe at Tomatin ikke oplyser præcis, hvor mange procent, som stammer fra hvilke fade, så kan jeg ikke bruge oplysningen om fadenes alder til ret meget.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *