Whisky & Rom Glas

Vi lader lige anmeldelserne ligge et kort øjeblik for at snakke om noget meget vigtigt. Glas! Der er mange måder at drikke sin whisky (eller rom) på og jeg er som sådan ligeglad med om du drikker det af et plastikbæger eller et guldbelagt champagneglas. Det vigtigste er at man nyder sin spiritus, men jeg vil dog alligevel komme med nogle gode råd og holdninger til, hvad der personligt giver mig en god oplevelse. Vi skal snakke om otte forskellige glas. Der findes selvfølgelig mange flere typer, hvis man tager diverse drinksglas med, men jeg vil her kun tale om glas som bruges til at nyde whisky som den er skabt.

Glencairn Glas

Glencairn Glass

Glencairn glas kaldes ofte for de “officielle” whisky glas (hvad det så end betyder). Glassene er, som de eneste, godkendt at Scotch Whisky Association og bruges rigtig mange steder som smageglas. Glasset er udviklet af Glencairn Crystal i samarbejde med fem af Skotlands førende master blendere og kom på markedet i 2001. Glasset kan indeholde 17,5 cl så der er masser af plads til at dreje spiritussen rundt når man skænker de normale 2 til 5 cl op i glasset. Glasset er udformet som en tulipan og den høje og smalle konstruktion gør at man nemmere kan nyde farven på sin spiritus. Konstruktionen er også med at holde på aromaerne og fokusere dem i et meget lille område, som øger ens duftoplevelse. Glassene er til salg i de fleste butikker som specialiserer sig i whisky, som for eksempel Whisky.dk (klik på whiskyglas i menuen til venstre eller brug søgefeltet), og de koster omkring 60 kroner stykket.

Vinoteque Spirits Snifter

Vinoteque Spirits Snifter

Der findes mange forskellige tulipanglas og enhver glasproducent med respekt for sig selv har et smageglas i sortimentet. De fleste af dem efterligner dog Glencairn glasset og sætter blot en simpel stilk på. Dem her kommer fra Luigi Bormioli og hedder Vinoteque Spirits Snifter. Oplevelsen med disse glas er næsten den samme som med Glencairn glas da man, som sagt, bare har fjernet den tykke bund og sat en stilk på. Glassene på billedet herover kommer fra Luigi Bormioli og hedder Vinoteque Spirits Snifter. De kan købes i Inspiration for 160 kroner for to styk. De er meget følsomme omkring stilken, så man skal passe lidt på når man tørrer dem af og jeg synes desuden at disse glas mangler lidt balance når man holder dem.

Spiegelau Whisky Snifter Premium

Spiegelau Whisky Snifter Premium

Spiegelau har naturligvis også whiskyglas på programmet og mange mener, mig selv inklusive, at de er i klasse for sig selv. De er ret store og kan indeholde 27 cl, men selvom man kun kommer 2 cl i glasset så føles det aldrig som om at ens dram “drukner”. Størrelsen på glasset gør at whiskyen rigtig kan udvikle sig og de egner sig fremragende til whisky med masser af krop. Sherrybomber er et godt eksempel. Designet er virkelig flot og kvaliteten er i top. De har, til trods for deres størrelse, en fantastisk balance og de er nemme at tørre af. Spiegelau Whisky Snifter Premium koster omkring 70 kroner stykket og det er faktisk en ganske fornuftig pris når man tager kvaliteten i betragtning.

Spey Taster

Spey Taster

Et alternativ til ovenstående kunne være Spey Taster glassene fra Urban Bar. Formen er nogenlunde den samme som på Glencairn glassene, men dog lidt mindre og stilken er væsentlig kortere. De kan indeholde 14 cl og den mindre størrelse gør det nemt at skænke sig en dram på 2 cl. Næsen er også tættere på selve indholdet og det kan være en hjælp når man sidder og analyserer sin dram. Den mindre størrelse gør dem nemme at tørre af og gør også at tyngdepunktet er bedre end på glassene fra Luigi Bormioli. Glassene er til salg i de fleste butikker som specialiserer sig i whisky, som for eksempel Whisky.dk (klik på whiskyglas i menuen til venstre eller brug søgefeltet), og de koster omkring 45 kroner stykket. Jeg synes dog generelt at de er lidt for små og at whiskyen kommer ikke rigtig til sin ret.

Distillery Taster/Distillery Nosing Glass/Sherry Copita

Distillery Taster

Distillery Taster, eller Distillery Nosing Glass som jeg også har set dem omtalt, er nogle meget fine og delikate glas, som kan rumme 14 centiliter. De er, ligesom Spey Taster glassene ovenover, produceret af Urban Bar. Dette glas er det mest brugte glas blandt master blendere og det kaldes også for et Sherry Copita glas. Ligesom Glencairn glassene og alle andre tulipanglas er de gode til at fokusere aromaerne. Åbningen for oven er dog en lille bitte smule mindre end på nogle af de andre glas. Samtidig er stilken er ikke nær så høj som på andre tulipanglas og det gør at man føler sig lidt mere tryg ved at holde på stilken her. Whiskyen er rigtig nem at dreje rundt, de er ikke ret tunge at sidde med og så er de, på grund af den mindre størrelse, ideelle når man ikke hælder ret meget op. 1-2 centiliter fylder rigtig meget i det her glas. Ulempen er at de er ret skrøbelige når de skal tørres af og her skal man altså være ekstra forsigtig. Glassene er til salg i de fleste butikker som specialiserer sig i whisky, som for eksempel Whisky.dk (klik på Whiskyglas i menuen til venstre eller brug søgefeltet) og koster omkring 45 kroner stykket.

ISO Tasting Glass

ISO Tasting Glass

Hvem andre end franskmændene kunne finde på at lave en specifikation for vinglas? I 70’erne mente INAO (Institut Nationale des Appellations d’Origines) i hvert fald at der var behov for standardisering af, hvordan et glas skulle udformes for at nyde alkohol mest muligt og resultatet blev godkendt som en international ISO standard. Glasset er 15,5 cm højt og kan indeholde 21,5 cl, hvilket er en rigtig god størrelse og man kan sagtens nøjes med at skænke 1-2 centiliter op i glassene uden at det føles som om at ens dram drukner. Glasset er rimeligt tykt og meget holdbart, hvilket selvfølgelig også gør det nemt at tørre af. Balancen er fin, men glassene er ret tunge. Ligesom Glencairn glassene og alle andre tulipanglas er ISO glassene gode til at fokusere aromaerne og åbningen for oven er nøjagtig samme størrelse som på Glencairn glassene. Whiskyen er rigtig nem at dreje rundt i det her glas og i det hele taget er der meget, som taler for ISO glasset. Glasset kan købes hos de fleste gode vinhandlere og der er mange forskellige producenter. En kasse med seks koster omkring 200 kroner. Der findes en mindre udgave af dette glas på 12 centiliter, som har samme form, men selvfølgelig bare er mindre. Det er ikke et officielt ISO glas, men det kan være godt at have et par stående alligevel til meget lette whiskyer, hvor det kan være svært at fange aromaerne i et stort glas.

Cognacglas

Luigi Bormioli - Michelangelo Brandy

Cognacglasset er klassisk. Sådan er det bare og det er svært at finde et glas, der er mere elegant. Cognacglasset har et helt særligt udtryk og det føles helt anderledes at sidde med sådan et i forhold til alle de andre glas. Jeg synes personligt ikke at cognacglasset egner sig lige så godt til at fornemme aromaer og farve som Glencairn eller tulipan glassene, men skal man nyde en cigar til sin whisky eller rom, eller på anden måde være højtidelig, så er cognacglasset svært at komme uden om. Det er dog vigtig at cognacglasset ikke er for stort og det er faktisk muligt at finde cognacglas, som er i en passende størrelse. Det der er vist foroven er fra Luigi Bormioli og hedder Michelangelo Brandy.

Whiskytumblere / Old Fashioned Glas

Normann Copenhagen

Whiskytumblere, eller Old Fashioned glas som de også hedder, findes i et væld af udformninger. Det er nok sådan nogle som de fleste af os har til at stå. Da de, som regel, har en rimelig bred bund og top så bliver farven lidt sværere at nyde og aromaerne spredes for meget til at man rigtigt kan opfange de individuelle noter. Men de er rigtig hyggelige at drikke af og det er også dem, som egner sig bedst til isterninger. Man kan tit få nogle glas med når køber en god flaske. På billedet ovenover er vist et par Normann Copenhagen glas, som lige giver et ekstra pift eksklusivitet. De kan, blandt andet, købes i Inspiration og koster 300 kroner for et sæt med to.

Afslutning & Vedligeholdelse

Hvilke glas jeg foretrækker kommer lidt an på situationen, men selvom jeg ejer dem alle sammen, så er der kun tre af dem som bliver brugt regelmæssigt.

  • Glencairn: Jeg har masser af Glencairn glas stående og det er klart dem, som bliver brugt mest. Hvis jeg skal gå rundt i huset eller have min whisky med udenfor, så er de tilpas robuste til at være det oplagte valg. Glencairn glassene har en rigtig god størrelse, de er rigtig gode til at levere så mange nuancer som muligt til min næse og det er næsten altid dem jeg vælger disse når jeg skal evaluere og bedømme whisky. Glassets udbredelse gør også at sammenligningsgrundlaget bliver bedre, når så mange som muligt bruger det som deres primære glas.
  • Spiegelau Whisky Snifter Premium: Dette glas er perfekt, når man læner sig tilbage i stolen eller sofaen med en god bog eller noget god musik. Whiskyen bliver nærmest levende i Spiegelaus glas og hele oplevelsen bliver lige løftet en tand. Jeg kan klart anbefale at man anskaffer sig nogle stykker af disse glas. Glassene er dog, efter min mening, for store når man skal evaluere og bedømme whisky.
  • ISO Tasting Glass: Det hænder at jeg vælger dette glas når jeg skal evaluere og bedømme whisky. Jeg synes at glasset ligger godt i hånden og størrelsen er god. Man kan sagtens nøjes med at hælde 1 centiliter i glasset uden man føler at ens dram drukner. Glassene er også forholdsvis billige og de er rigtig gode til at levere så mange nuancer som muligt til min næse. De er som sagt ret tunge, men balancen fejler ingenting og de er virkelig holdbare.

Anbefalingen er rimelig klar her. Hvis du kun skal have et sæt glas til din whisky eller rom, så vil jeg anbefale Glencairn glasset. Hvis man foretrækker at drikke af et glas med stilk, så lander anbefalingen på ISO glasset. De er nemme at skaffe og ikke ret dyre. De har også den fordel at de kan bruges til andet end lige spiritus. Størrelsen er fin til både vin og ølsmagning. Hvis du ønsker at forkæle dig selv og ind i mellem gøre oplevelsen lidt mere eksklusiv, så er Spiegelaus glas svære at komme uden. De oser af luksus og eksklusivitet.

Hvad angår vedligeholdelse, så kommer mine glas aldrig i opvaskemaskinen. De bliver vasket op i hånden og kun med brug af varmt vand og en børste. Varmt vand er, så længe det varmt nok, rigeligt til at gøre dem rene og til at dræbe eventuelle bakterier. Jeg bruger aldrig sæbe, da jeg ikke vil risikere at der sidder sæberester på indersiden af glasset. Husk også at tørre dem i et rent viskestykke. Det lyder måske banalt, men et viskestykke som er blevet brugt til at tørre gryder og pander af med efter aftensmaden vil altid dufte lidt og den duft vil jeg helst ikke have ned i mine glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *