Whiskylitteratur

Det var faktisk meningen at jeg ville have lavet endnu en anmeldelse af en flaske whisky, men jeg har desværre pådraget mig en ordentlig forkølelse og det ville være spild af de skønne dråber, da jeg alligevel ikke kan smage eller dufte noget som helst. Øv!

Whiskylitteratur

Jeg har derfor valgt at skrive lidt om nogle af de mange whiskybøger som jeg har i samlingen. Der findes rigtig mange whiskybøger og det kan godt være en jungle at vælge de rigtige. Mange af dem overlapper hinanden og endnu flere af dem er direkte overflødige. Jeg har udvalgt syv bøger fra min samling, hvor nogle henvender sig til begynderen og nogle henvender sig til de lidt mere øvede.

Whisky – The Definitive World Guide
Michael Jackson
Michael Jackson - Whisky The Definitive World Guide

Den ultimative begynderbog om whisky skrevet af, den nu desværre afdøde, Michael Jackson (nej, ikke popstjernen). Bogen er på 288 sider og indeholder alt, hvad der er essentielt at vide om whisky. Historie, produktion, grundlæggende viden om smag og så videre. Den sidste halvdel af bogen indeholder informationer om forskellige destillerier med dertil hørende smagsnoter. Bogen er fra 2005 og der kommer i sagens natur jo ikke en opdatering, når forfatteren ikke længere er i blandt os, så noget af bogen kan godt virke lidt out-of-date. Det hindrer mig dog ikke i at anbefale bogen til den videbegærlige begynder.

The World Atlas of Whisky
Dave Broom
Dave Broom - The World Atlas Of Whisky

Dave Brooms massive atlas er på hele 336 sider og indeholder en kort introduktion til whiskyproduktion og lidt om hvordan whisky dufter og smager. Bogens hovedindhold er dog en rundtur til mange af verdens destillerier. Det hele er smukt illustreret med kort og flotte billeder, der får ens mundvand til at løbe. Jeg mener at denne bog bør være på enhver whiskyelskers hylde. Vær opmærksom på at 2. udgave netop er udkommet her i oktober 2014 og dermed er helt opdateret.

Whisk(e)y – History, Manufacture and Enjoyment
Örjan Westerlund
Örjan Westerlund - Whisk(e)y

Denne bog, som er skrevet af svenske Örjan Westerlund, er på 160 sider og er proppet med viden om whiskyens globale historie. Der står selvfølgelig meget om Skotland, men også Irland, USA og Japan er dækket rigtig godt ind. Udover historie er der afsnit om fremstilling af whisky og hvordan den nydes bedst. Sproget er meget professionelt og det hele er krydret med flotte billeder uden dog helt at nå de første to bøgers grafiske niveau. 160 sider virker måske ikke umiddelbart af meget, men der er meget information på de 160 sider og man “slipper” også for en slavisk gennemgang af destillerier og smagsnoter. Bogen er desuden oversat til dansk og jeg har set den til under hundrede kroner hos nogle boghandlere. Til den pris er den klart et køb værd.

Malt Whisky Yearbook 2014
Ingvar Ronde
Ingvar Ronde - Malt Whisky Yearbook 2014

Fodboldfans har årbøger, vinentusiaster har årbøger og selvfølgelig har vi whiskyelskere også en årbog. Svenske Ingvar Ronde har i de sidste ti år troligt udgivet sin årbog, som hvert år indeholder spændende artikler skrevet af nogle af verdens førende whiskyskribenter, efterfulgt af fakta om hver eneste malt whisky destilleri i verden. Der står alt om ejerforhold, kapacitet, adresse og meget andet. De skotske destillerier får mest plads, men alle er med inklusive de danske destillerier. Til sidst i bogen er der et afsnit med en masse spændende fakta om whiskyindustrien. Denne bog er guf for nørder og er den perfekte julegave til whiskyelskeren. Begyndere bør starte med én eller flere af de første tre bøger jeg nævnte. Bogen udkommer som regel i november og 2015 udgaven er altså lige på trapperne.

Peat, Smoke and Spirit
Andrew Jefford
Andrew Jefford - Peat Smoke And Spirit

Peat, Smoke and Spirit er en anderledes whiskybog. Det er ikke et opslagsværk eller en guide og der er heller ikke nogen flotte billeder at kigge på. Dette er en bog om den lille skotske ø Islay, dens historie, dens landskab, dens indbyggere og ikke mindst Islays whisky. For lad os bare være ærlige. Islay er lig med whisky. Whisky ligger i øens sjæl og øens økonomi er fuldstændig afhængig af whisky. Andrew Jefford skriver meget levende om emnet og man kunne godt ønske sig at han ville skrive lignende bøger om andre egne af Skotland. Spørgsmålet er bare om det kan lade sig gøre andre steder end Islay.

The Making of Scotch Whisky
John R. Hume & Michael S. Moss
John R. Hume & Michael Moss - The Making Of Scotch Whisky

Denne bog er skrevet i 1981 og revideret i 2000. Mange mener at det er bibel over den skotske whiskyindustri og det kan der være noget om. Der er ikke mange bøger som beskriver whiskyens historie så detaljeret som denne bog. Den er fyldt med skønne billeder og illustrationer fra gamle dage og fortæller alt om produktionsmetoder gennem tiderne og hvordan markedet og whiskyen har ændret sig. Bogen kan ikke længere købes fra forlaget og man skal derfor på brugtmarkedet for at finde den. Jeg var så heldig at finde min billigt på eBay og det endda i rigtig god stand. Sæt jagten ind på denne. Du bliver ikke skuffet.

Appreciating Whisky
Phillip Hills
Phillip Hills - Appreciating Whisky

Når man nu har læst alle de whiskybøger der findes til begyndere og man savner noget mere dybde og noget mere nørderi, så er det her man skal lede. Phillip Hills har skrevet en bog som beskriver hvad smagssansen og lugtesansen er og hvordan den skal bruges i forbindelse med whisky. Han skriver om kemien i whisky, hvordan råmaterialerne påvirker hinanden og hvordan man får det fulde potentiale ud af sin whisky. Dette er bogen for den kræsne kender, som elsker din hobby og som ikke kan få information nok. Den er skrevet professionelt, men med et strejf af humor. En sand fornøjelse fra start til slut. Desværre er denne bog også udsolgt fra forlaget og man skal en tur forbi eBay eller andre steder for at finde den. Her skal man dog lige passe på. Den sælges rask væk for tusind kroner eller derover og det er måske lige i overkanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *