Wild Turkey 101 Proof

Vi tager en tur over Atlanten for at smage på en vaskeægte bourbon fra Kentucky. Dagens dram er en Wild Turkey 101 Proof 8 YO, men inden vi går i gang skal vi dog have reglerne på plads for hvornår noget må kaldes for “Straight Bourbon” og de vigtigste regler er:

  • Mindst 51% af det korn du bruger skal være majs. Resten kan være byg, hvede, rug eller lignende.
  • Det skal lagre i mindst 2 år på nye tønder af egetræ, som er brændt (charred) indvendigt.
  • Der må ikke tilsættes andet end vand til det endelige produkt. Det vil sige ingen karamelfarve.
  • Hvis flasken bærer en alder så er det alderen på den yngste bourbon i flasken.

Sammensætningen af den mash som bruges til Wild Turkey 101 er omkring 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg. Til denne mash tilføres en del af restproduktet fra tidligere destilleringer for at skabe det som man kalder en “sour mash”.

Mere information og flere indlæg om Wild Turkey.

Wild Turkey 101 Proof 8 YearsWild Turkey 101 Proof 8 YO
Alder: 8 år
Alkohol: 50,5%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Typisk sød bourbon næse. Vanilje, puddersukker, muskatnød og kanel. Lidt sprittet de første par minutter, men det brænder hurtigt af. Når man tilsætter vand så træder tønden mere i karakter, sødmen forsvinder lidt og man får en hel del mere fad i næsen.

Smagen: Karamel, vanilje og lakrids. Noter af tobak, aske og fad, men det er sødmen som dominerer. Dejlig “tyk” fornemmelse i munden med en blød og rund smag.

Eftersmagen: Varm og lang eftersmag, som dog godt kan brænde lidt. Dog ikke så meget at den bliver skarp i eftersmagen. Mere puddersukker og muskatnød.

Karakter: 83/100 (skala)

Det er altså dejlig bourbon det her… Den har den klassiske bourbon sødme, men dog med et lille bid. Den høje alkoholstyrke gør at jeg klart foretrækker den med et ordentligt skud vand. Forholdet 1 del vand til 3 dele bourbon passer min gane ret godt når det kommer til Wild Turkey 101 og så har den rigtig godt af at stå lidt tid. Gerne 20-30 minutter. Hvis man er ny bourbon drikker, så er det klart et godt sted at starte, så længe man husker at komme vand i og så er prisen på denne flaske er ganske rimelig. Den kan skaffes til under i 300 kroner i de fleste whisky butikker.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.